Een Pi voorbeeld
In dit voorbeeld worden de 3 stappen van Pi (scoren, beoordelen en doen) beschreven voor één activiteit. Zo zie je goed wat je aanspreekt of je minder ligt in een specifieke taak.
In de praktijk zul je ook vaak kijken naar het geheel van activiteiten of een groepering van gelijksoortige taken. Zo ontdek je meer over jouw werkplezier.
Hoe meer activiteiten je vastlegt, des te meer inzicht je krijgt. Want als je weet welke factor jouw plezier in het werk het meest beïnvloedt, kun jij gericht je Pi verbeteren.
Voorbeeld: Nieuwsbrief maken
Vanmorgen heb je zonder al teveel gedoe de wekelijkse nieuwsbrief afgerond. Je bent zo tevreden met het resultaat dat je er meteen nog eentje zou kunnen schrijven. Omdat het internet er een tijdje uit lag heb je er wel langer over gedaan dan je gepland had.
1. Hoe scoor je deze activiteit?
De activiteit beschrijf je bij voorkeur in 2 woorden, in dit geval is dat geworden ‘Nieuwsbrief maken’.
Eigen Keus = 2
Kopij kan tot maandag worden aangeleverd. Vanmorgen was dus niet echt jouw eigen keus om dit nu te doen. Omdat je voor jouw planning van deze taak afhankelijk bent van anderen zal je de score voor de factor Eigen keus LINKS van het neutrale midden plaatsen.
Vooruitgang = 5
De nieuwsbrief is afgerond. Deze activiteit is voor nu helemaal klaar. Dit is dus een positieve ervaring, hier past een score uiterst RECHTS van het neutrale midden bij. Pas volgende week moet de volgende nieuwsbrief worden gemaakt.
Bestede tijd = 2
Omdat het internet er een tijdje uit lag heb je er langer over gedaan dan je had gepland. Het werk is daardoor uitgelopen. Hierdoor komen je andere werkzaamheden misschien wel in het gedrang. Je gaat je haasten, taken doorschuiven of kunt andere dingen misschien helemaal niet doen.
Liep soepel = 2
Weliswaar was er weinig gedoe vanuit je collega’s en de organisatie, maar het internet liet je wel in de steek. Moeten werken met verkeerde of niet goed werkende spullen leidt tot een score links van het midden.
Energie = 5
Je zou er zo nog eentje kunnen schrijven. Deze activiteit heeft je zoveel energie gegeven dat je zonder moeite gewoon nog een keer zo’n berg werk zou kunnen verzetten. Je geeft de factor energie de maximale score van 5.
Iets geleerd = 3
Je hebt je kennis en vaardigheden goed kunnen benutten in deze activiteit, maar je hebt vandaag niets nieuws geleerd waardoor het de volgende keer gemakkelijker zal zijn om de nieuwsbrief te maken.
Hoe trots = 5
Je bent zo tevreden met het resultaat dat je er meteen nog eentje zou kunnen schrijven. Je bent heel trots op het geleverde werk, oftewel een 5!
Om de score nader toe te lichten vul je in bij opmerking: ‘Internet lag er 30 minuten uit’.
2. Beoordeel je Pi score
De activiteit ‘Nieuwsbrief maken’ heeft zo een score van 3.30 gekregen. Dat is ruim boven de 3.14 en dus ook ruim boven Pi.
Kijk je naar de 7 factoren dan zie je dat Vooruitgang, Energie en Hoe trots de maximale score hebben. Iets geleerd is neutraal in het midden blijven staan. De factoren Eigen keus, Bestede tijd en Liep Soepel hebben een score links van het midden. 3.30 is een prima score, maar voor je gevoel kan het nog een stukje beter.
Welke factor of factoren kies je nu uit om aan te gaan werken? Werken aan factoren betekent niet dat alles ‘omhoog moet’. Je kunt ook besluiten een factor te houden zoals die is. Maar bedenk wel dat je dan ook dan aan deze factor moet blijven werken. Een sporter moet immers ook blijven trainen om in zijn conditie op peil te houden.
Zoom je in op Nieuwsbrief maken dan lijken de scores van Eigen keus en Vooruitgang een gegeven. De organisatie bepaalt immers het wanneer van de nieuwsbrief én dat het af moet. Toch wil je er voor zorgen dat je de 3.30 score op peil houdt en zo plezier houdt in deze taak. De factor Iets leren lijkt je leuk om mee aan de slag te gaan.
Want iets nieuws leren is niet alleen goed voor je eigen ontwikkeling maar kan er in dit geval ook toe leiden dat je een handeling meer in de vingers krijgt en je de volgende keer sneller klaar bent. Daardoor gaat je score op Bestede tijd de volgende keer omhoog. Naast een toegekomen vaardigheid kan je ook nieuwe kennis vergaren. Hierdoor kan je een mooiere vormgeving creëren, waar je weer Trots op kunt zijn. Je hebt nu al een goed idee waar je mee aan de slag wilt gaan.
Door iets nieuws te leren en toe te passen werk je meteen ook aan andere factoren. Je Pi score zal daardoor hoger worden.
3. Aan de slag
Je hebt de factor Iets geleerd uitgekozen.
In de volgende nieuwsbrief wil je namelijk niet meer prutsen met plaatjes in tabellen. Je wilt begrijpen hoe dat werkt. En dit dan goed vastleggen, zodat het de volgende keer gemakkelijker en sneller gaat. Vooraf maak je een plannetje hoe je dit gaat aanpakken.
Omdat je één en ander moet uitzoeken en voor de eerste keer doet, zul je volgende week meer tijd dan normaal besteden aan het maken van de nieuwsbrief. Maar je weet dat dát zich op termijn gaat terugbetalen. Is het volgende week allemaal gelukt, dan kan je ook een hoge score noteren voor Hoe trots. Je bent dan niet zozeer trots op het eindresultaat, maar wel op de manier zoals je het dit keer hebt aangepakt.
Aangezien je de nieuwsbrief wekelijks maakt is de ontwikkeling van jouw Pi score op deze activiteit goed te volgen. Tik maar eens op de kolom Geleerd in de grafiek. Je ziet dan al je scores op de factor Iets geleerd. Het blauwe rondje is de bijbehorende Pi score. Door met de pijltjes bovenin het scherm te sorteren krijg je nog meer inzicht.