Eigen keus

Eigen keus

Eigen keus gaat over de vraag hoeveel invloed jij hebt op wat je wanneer doet en hoe je werkt. In de media wordt hiervoor regelmatig het woord autonomie gebruikt. En dan gaat het meestal over te weinig autonomie hebben. Met andere woorden: te weinig invloed op wat je wanneer doet en hoe je werkt.

Is het voor jou belangrijk om zelf te kunnen bepalen wat je wanneer doet en hoe je je werk uitvoert? En heb je daar voldoende ruimte voor? Of vind je het juist prettig om te werken naar de aanwijzingen die je krijgt? Je hoeft dan minder zelf uit te zoeken en kunt je concentreren op de uitvoering van je taken.

Sta er eens bij stil wat jij prettig vindt en waarom. Als het verschil tussen wat jij wilt en de praktijk te groot wordt, wat kun je dan doen?

 
 

 

Tips en trucs

  • Zorg dat iets in deze taak dat jouw keus of initiatief is, bijvoorbeeld: tijdstip, werkwijze, muziek, …
  • Roep hardop “klaar (voor vandaag)!” Nu kun je het volgende kiezen.
  • Begin eens met de niet-leuke taken. Dan ben je daar in ieder geval al van af.
  • Is het een automatisme geworden dat jij dit nu moet doen? Hoe noodzakelijk is dat nog?

Sinds kort zet ik al op donderdag mijn vragen op de mail met het verzoek voor het weekend te antwoorden. Dit bevalt mij goed. Want zo ben ik minder afhankelijk van mijn collega’s. Ik kan nu ’s maandags op het moment dat ik kies het overzicht voor mijn manager maken.
 
 
 
 
De 7 factoren van Pi
Eigen Keus

Baas over je eigen werk.
Kun jij het initiatief nemen?
Of vind je het fijn als iemand de keuzes voor jou maakt?

 
animationanimation